Czy słodycze mogą być zdrowe?
Większość słodyczy dostępnych na rynku powstało w oparciu o sztuczne dodatki: konserwanty, barwniki i słodziki. Nie oznacza to jednak, że nie ma już słodyczy odpowiednich dla osób, dbających o zdrowy styl życia. Co ciekawe, na szczególną uwagę zasługują to nasi rodzimi producenci.
Ze słodyczami każdy z nas ma od czasu do czasu większą lub mniejszą zagwozdkę. Cukry proste obecne w słodyczach prowadzą do cukrzycy i otyłości, a to tylko przykład problemów, które wiążą się z regularnym objadaniem smakołykami wypchanymi konserwantami, sztucznymi barwnikami i różnymi innymi ulepszaczami. Czy oznacza to, że w ogóle nie powinniśmy jeść słodyczy? Oczywiście nie, ponieważ na szczęście istnieją też ciekawe propozycje słodyczy z wyższej półki, które spokojnie można konsumować, chociaż od czasu do czasu. Wszystko sprowadza się tu do świadomego podejścia w trakcie wyboru produktów, które trafiają do naszego koszyka.
Dopuszczalna dawka słodkości
W dużym uproszczeniu, najrozsądniej jest unikać produktu masowego dystrybuowane przez wielkie korporacje. O popularności tych produktów często decydują potężne nakłady na marketing, tymczasem na wyciągnięcie ręki niejednokrotnie mamy wyroby bardziej przystępne dla naszego organizmu, bo przygotowywane z większą uwagą dla receptury. Przy zachowaniu takiego podejścia, z pewnością można stwierdzić, że umiarkowana dawka słodkości nie jest szkodliwa, jeśli nie zaniedbamy innych sfer takich jak aktywność fizyczna i całościowa dieta.
,,Konsumentom radziłbym zwrócenie uwagi czy dany produkt bądź jego wytwórca posiada jakiegoś certyfikaty, świadczące o wysokiej jakości produkcji” – podpowiada Daniel Argasiński, dyrektor zarządzający Argo, czołowego producenta słodyczy w Polsce.
Przykładem takiego dokumentu jest certyfikat IFS (International Food Standard), które zostało przyznane w 2007 roku polskiej firmie Argo, która produkuje m.in. cukierki i lizaki.
,,Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że polskie słodycze cieszą się ogromnym powodzeniem za granicą. Konsumenci coraz chętniej sięgają po smakołyki z lepszym składem, co pozwala nam eksportować wyroby do wielu krajów Europy, a także USA, Uzbekistanu czy Chin” – dodaje dyrektor firmy Argo.
Ekologiczne rarytasy nie tylko dla wybranych
Systematycznie rośnie w Polsce liczba sklepów, oferujących produkty stricte ekologiczne. Tyczy się to również słodyczy. Prawdopodobnym efektem tego trendu jest również duże zainteresowanie samodzielnym wyrobem słodyczy. Mowa tu oczywiście o symbolicznej skali na potrzeby rodziny, bo trzeba przyznać, że smakołyk stworzony z własnoręcznie wybranych składników to najlepszy gwarant braku sztucznych dodatków. W rezultacie, coraz więcej osób decyduje się np. na zakup maszyny do lodów albo do czekolady. Takich smakołyków trudno sobie odmówić, warto jednak mieć też na uwadze, że na sklepowych półkach również można znaleźć słodycze, które nie powinny budzić wyrzutów sumienia.
źródło: http://www.pressoffice.pl