3 powody, dla których warto jeść lody w chłodne dni
Latem lody są najpopularniejszym deserem Polaków. Zimą są jednak jedzone rzadziej, bo wiele osób boi się, że mogą spowodować przeziębienie. Niewiele osób wie, że jedzenie lodów w chłodniejsze miesiące ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Powszechnie wiadomo, że spacery w chłodne dni hartują organizm. Podobnie jest z jedzeniem lodów. Stopniowe przygotowywanie organizmu na niższe temperatury wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu rzadziej zapadamy na sezonowe choroby.
Mała różnica temperatur, a co za tym idzie mniejsze wychłodzenie organizmu
mniejsze prawdopodobieństwo choroby
Różnica temperatur jest niższa niż w przypadku lata, a co za tym idzie nasz organizm nie wychładza się tak
gwałtownie. Śluzówka gardła nie jest narażona na uszkodzenia, dzięki czemu nie staje się pożywką dla wirusów i bakterii. Z tego względu lekarze polecają jedzenie lodów zimą. Regularne jedzenie lodów wzmacnia odporność, a witaminy i mikroelementy zawarte w ich składzie pomogą uchronić organizm przed wieloma chorobami.
Dostarczanie witamin i mikroelementów zawartych w owocach
Zimą coraz trudniej o owoce sezonowe. Dlatego warto w tym okresie sięgać po lody z naturalnymi dodatkami owocowymi. Firma Pura Vida, producent naturalnych lodów w procesie produkcji lodów truskawkowych używa polskich truskawek. Dobroczynne właściwości tych owoców znane są od setek lat. Najważniejsze z nich to blokowanie wchłaniania tłuszczu oraz obniżanie złego cholesterolu. Cukier zawarty w truskawkach ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu owoce te polecane są również w diecie diabetyków. Naukowe badania na temat truskawek potwierdziły również fakt, iż prozdrowotnie wpływają na białka chroniące nasz organizm przez chorobami serca oraz cukrzycą. – Do naszych lodów dodajemy wyłącznie polskie truskawki, które słyną z legendarnego smaku. Oprócz truskawkowych polecam również Honey, honey, które – zawierają miód z gór Ałtaju bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Wystarczy dodać 1 łyżkę naszych lodów miodowych do ciepłej, czarnej herbaty, aby uzyskać pyszny i zdrowy napój – zdradza Włodzimierz Karandyszowski, właściciel Pura Vidy.
Niskie temperatury hartują nasz organizm
Hartowanie organizmu dobrze znane jest biegaczom, wśród których panuje przekonanie, że regularne spożywanie lodów ma pozytywny wpływ na ich zdrowie. Sportowcy najczęściej zapadają na choroby gardeł. Tu z pomocą przychodzą lody, które w środowisku biegaczy nazywane są żartobliwie „lodową penicyliną”. Regularne jedzenie lodów przyzwyczaja ich gardła do niższych temperatur, a co za tym idzie wzmacnia ich odporność na wirusy. – Od 5 lat regularnie biegam. Na co dzień spotykam się z wieloma amatorami biegania, którzy tak jak ja hartują swój organizm lodami. Niska temperatura oraz wysoka zawartość wapnia czynią lody naturalnym wsparciem dla każdego biegacza. Każdy biegacz przyzna mi rację, że podczas maratonu mocne kości i wysoka odporność są ważniejsze niż wygodne buty – mówi Patryk Jabłonowski, przedstawiciel handlowy w firmie Pura Vida.
źródło: http://www.pressoffice.pl